OM MIG

”Ända sedan jag lärde mig gå har jag älskat att vara i skog och natur.”

Det började med vistelser i morfars skog utmed Umeälven, därefter i fjällnaturen där de kortväxta fjällbjörkarna tuktats krokiga av hårda snöstormar, till när jag som vuxen blev smålänning och började gå på upptäcksfärd i de magiska trollskogarna.
Med 20 års erfarenhet av att arbeta som leg. arbetsterapeut och ledare i det offentligas regi började min  längtan efter att utveckla ett eget företag med inriktning mot grön rehab och naturbaserad friskvård.

Ordet Komorebi kommer från japanskan och betyder förenklat ”samspelet mellan ljus och löv när solen skiner genom träd”.

Visst är det fantastiskt att ligga under ett träd och betrakta just komorebi? För mig känns det som att betrakta en fantastisk soldans och ordet blev sedan också namnet på mitt företag. 2019 startade jag Komorebi Sweden och började med små steg att förverkliga mina visioner.

Jag har länge haft ett starkt intresse för japansk kultur och när slutligen både mitt natur- och Japan- intresse möttes, uppstod gnistor.  Jag började läsa om den japanska varianten av skogsvistelse kallad Shinrin-Yoku (森林浴). Metoden väckte frågor hos mig vilket ledde till att jag kontaktade japanska forskare inom skogsmedicin för att få veta mer.  Att sedan få resa till Japan och träffa de forskare jag mejlat med en längre tid var en unik upplevelse och därefter fanns ingen återvändo, skogsbad fick en alldeles egen plats i mitt hjärta.

Idag känns det fantastiskt att kunna erbjuda en bred palett av hälsofrämjande insatser med naturen som terapeut. I en vardag där vi vistas flertalet timmar inomhus varje dag och där digitala skärmar tar allt större plats i våra liv, behöver vi mer än någonsin behålla och förstärka vår relation med skog och natur för att uppnå livsbalans.  Vi är inte gäster i naturen, vi är en del av den. I mitt yrkesliv som Leg. arbetsterapeut har jag haft förmånen att få arbeta med patienter och klienter i olika livssituationer både förebyggande och behandlande men alltid med holistiskt och salutogent perspektiv, det är kunskap och erfarenheter som numera fungerar som ett stabilt fundament i samtliga friskvårds- och rehabiliteringstjänster.

Med Shinrin Yoku och SNFTI:s guideutbildning blev det möjligt att koppla forskning och vetenskapliga fakta till det vi subjektivt upplever när vi vistas i skogen. Certifieringen till skogsbadsguide har utökat min verktygslåda och kunskap och detta längtar jag efter att dela med mig till alla som vill prova!

”Idag känns det fantastiskt att kunna erbjuda en bred palett av hälsofrämjande insatser med naturen som terapeut.”

UTBILDNINGAR

Tree Theme Method® TTM,  På gång just nu

Certifierad Forest Bathing Guide, Scandinavian Nature and Forest Therapy Institute (SNFTI)

Diplomerad Mindfulness instruktör, Mindfulnesscenter AB, Ola Schenström

Leg. Arbetsterapeut, Hälsohögskolan, Jönköping

Första hjälpen, Räddningstjänsten, Jönköping